Waarom is EindAkkoord ontstaan? 

324T002 img8

Vaak heb ik in het verleden mensen begeleid in hun laatste levensfase waarbij ik ook altijd informeerde of "het goed geregeld was” waarmee ik doelde op de nalatenschap. Bij een bevestigend antwoord vertrouwde ik erop dat er een testament was opgemaakt én zou worden uitgevoerd zoals het was bedoeld, want dan was toch immers alles goed geregeld?

Niets bleek minder waar toen ik zelf met de afwikkeling van een nalatenschap van de echtgenoot van een cliënt belast werd.  Ik kwam ik tot de ontdekking dat het heel boeiend is om het allemaal af te wikkelen, maar ook ontdekte ik dat het wel van groot belang is om in een testament te laten vastleggen wat je precies zou willen en hoe je het moet laten vastleggen, binnen de kaders van de wet . Ik begon me te realiseren dat het goed regelen van je nalatenschap véél meer is dan alleen ‘even’ een testament op laten stellen.  

Ik wilde er meer van weten en ben de opleiding tot executeur gaan volgen. Dáár leerde ik welke mogelijkheden er zijn en hoe je zaken inderdaad goed kunt regelen. Het testament wat we zelf nog één jaar ervoor hadden laten opmaken bleek absoluut niet te voldoen aan hetgeen we bedoeld hadden. De notaris treft geen verwijt; heeft precies opgeschreven wat we hem verzocht hadden.  Hij heeft alleen sturing gegeven  zodat alles keurig binnen de wettelijke kaders werd beschreven.  Maar  nu ik de opleiding heb gevolgd kan ik stellen dat op basis van het huidige testament de uitvoering ervan en de afwikkeling van onze nalatenschap niet gaat plaatsvinden zoals we hebben bedoeld! 

Wat er allemaal nog meer nodig was, wat we nog meer wilden, hoe het dan zou gaan verlopen wanneer het testament gaat openvallen, dat alles hebben we niet goed doorgesproken bij de notaris. We hebben het ook niet allemaal gevraagd; dat zou uren in beslag genomen hebben en een notaris is in onze beleving geen persoon waar we onze emoties mee delen. 

Om maar eens wat te noemen; we zijn allebei ondernemers, maar wie gaat de zaken per direct leiden  - of afwikkelen- als één van ons beiden (tijdelijk) niet meer in staat is, of zou overlijden? En het vermogen? Wie heeft de toegang, de codes, de zeggenschap? Wie gaat of mag het voortouw nemen? Wie zorgt dat de medewerkers hun salaris ontvangen? De rekeningen betaald worden? De bank wordt immers direct geblokkeerd!

Of gaan we het vermogen bij leven en welzijn verdelen? Schenken? Wat betekent dat fiscaal? Juridisch? Kan dat? En als we het vermogen alleen in het huis hebben zitten, kunnen we dan ook al schenken? Hoe?

En áls er iets gebeurt waardoor één van ons beiden (of beiden) zorgafhankelijk wordt? Wat moet er dan gebeuren? Wie zorgt voor ons? Waar? Hoe? Wat betekent het financieel?

©2021 EindAkkoord - Privacyverklaring
Realisatie website: Webdesign & CMS powered by Jansen Internetservice

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd